Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Έκανε "πίσω" το ΔΝΤ για το γιουάν...

Για άτυπη υποτίμηση του κινεζικού γιούαν μεταξύ 5% και 27%, μιλούν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού δεν αναφέρεται πλέον ότι το κινεζικό νόμισμα διατηρείται τεχνητά "σημαντικά" κάτω της πραγματικής του αξίας.

Το Πεκίνο είχε εκφράσει έντονη ενόχληση για την συγκεκριμένη έκφραση, που συμπεριλαμβανόταν στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για το 2009.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ "εξήρε" την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να αποσυνδέσει το γιούαν από το δολάριο, κάτι που έκανε επί 23 μήνες, και να επιτρέψει μια ελεγχόμενη διακύμανσή του την 19η Ιουνίου, τρεις ημέρες αφότου ο διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν είχε και πάλι χαρακτηρίσει το κινεζικό νόμισμα "σημαντικά" υποτιμημένο.

Η αξία του γιούαν αυξήθηκε 0,7% έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση αυτή.

Πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της Κίνας είναι "άδικη" και έχει αποκλειστικό στόχο τη στήριξη των εξαγωγών της και καλούν να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της εάν το Πεκίνο δεν ανατιμήσει περισσότερο το γιούαν.


Σχόλιο από ORXEIS KYANOI:

Σιγά μην τους κλάνανε τ'αρχίδια των Kινέζων. Ότι θέλουν θα κάνουνε, άλλωστε μην ξεχνάμε πως αυτοί έχουν εθνικό νόμισμα άρα δικαίωμά τους να το κάνουν ότι θέλουν!
Όταν έχουνε εξαγοράσει σχεδόν εξολοκλήρου το χρέος της Αμερικής, αν θέλει το ΔΝΤ ας τους κουνηθεί. Θα τους "φτιάξουνε" μια κρίση του δολλαρίου που θα είναι όλη δική τους. Είδατε πως χέστηκαν πάνω τους; Βγαίνουν οι οικονομολόγοι των Αμερικάνων και γλείφουν τους Κινέζους λέγοντας ότι.. αδικούνται!!! Χαχα, καλό!...